Warunki zaliczenia obowiązują takie same jak w ogólnych warunkach zaliczenia wykładu.
Zagadnienia związane z wykładem:
- Podstawowe pojęcia: Zarządzanie, personel, produkcja, usługi i inne związane z tematem
- Istota pracy kierowniczej.
- Style kierowania.
- Podejmowanie decyzji.
- Rodzaje przedsiębiorstw
- Organizacja firm
- Systemowe podejście do organizacji,
- Zarządzanie ludźmi
- Zarządzanie przedsięwzięciami.
- Planowanie ścieżek pracy
- Typy planów w produkcji
- Prognozowanie produkcji
- Mierzenie zasobów ludzkich
- Mierzenie zdolności produkcyjnych.
- Projektowanie wyrobów
- Projektowanie usług
- Planowanie produkcji
- Pojęcie procesów produkcyjnych
- Klasyfikacja procesów produkcyjnych.
- Projektowanie procesu produkcji
- Analiza procesu produkcji
- Systemy planowania
- Systemy sterowania produkcją.
- Organizowanie struktury zasobów ludzkich firmy i przedsiębiorstwa
- Organizowanie struktury zasobów produkcyjnych firmy i przedsiębiorstwa
- Organizowanie struktury zasobów przestrzennych firmy i przedsiębiorstwa
- Organizowanie struktury zasobów magazynowych firmy i przedsiębiorstwa
- Kryteria sprawności firmy i przedsiębiorstwa
- Kryteria oceny działań firmy i przedsiębiorstwa
- Integracja działalności wytwórczej i usługowej.
- Pojęcia jakości i niezawodności
- Systemy zapewniania jakości.
- Zarządzanie działalnością wytwórczą i usługową.
- Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie.
- Analiza i badanie pracy.
- Motywacja i motywowanie.
- Rodzaje i teorie motywowania.
- Komunikacja w zarządzaniu firmy i przedsiębiorstwa
- Kultura organizacyjna firmy i przedsiębiorstwa
- Etyczny wymiar zarządzania
- Kulturowy wymiar zarządzania.
- Funkcje kontrolowania zasobów ludzkich
- Rozwój personelu,
- Ewolucja firmy, przedsiębiorstwa.
- Pojęcie zarządzania personelem, produkcją i usługami w strategii walki konkurencyjnej
- Pojęcie zarządzania personelem, produkcją i usługami w warunkach globalizacji.
Karta (sylabus) przedmiotu
Edukacja techniczno-informatyczna
Studia II stopnia
Cel przedmiotu | |
C1 | Nabycie wiedzy z zakresu podstaw zarządzania i przedsiębiorczości. |
C2 | Zdobycie wiedzy na temat form i rodzajów zarządzania personelem, produkcją i usługami. |
C3 | Nabycie wiadomości w zakresie wspomagania pracy firm produkcyjnych i usługowych. |
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności i innych kompetencji | |
1 | Umiejętność korzystania z literatury oraz innych źródła informacji. |
2 | Postawa samokształcenia w zakresie przedsiębiorczości. |
Efekty kształcenia | |
W zakresie wiedzy: | |
EK 1 | 1. Student posiada podstawową wiedzę z zakresu podstaw zarządzania i przedsiębiorczości . |
EK 2 | 2. Student ma wiedzę na temat form i rodzajów zarządzania personelem, produkcją i usługami. |
EK3 | 3. Student ma niezbędną wiedzę do rozumienia uwarunkowań działalności wytwórczej i usługowej. |
W zakresie umiejętności: | |
EKU1 | 4. Student potrafi posługiwać się podstawowymi pojęciami i kategoriami z zarządzania. |
EKU2 | Student posiada podstawową wiedzę z organizacji pracy i zarządzania w małej firmie i przedsiębiorstwie. |
EKU3 | Potrafi wykorzystać wiedzę w planowaniu działalności usługowej i gospodarczej. |
W zakresie kompetencji społecznych: | |
EKS1 | 5. Student ma świadomość priorytetów i właściwego podziału pracy. |
EKS2 | 6. Student ma świadomość odpowiedzialności za prace własną oraz wspólnie realizowanych zadań. |
Treści programowe przedmiotu | |
Forma zajęć – wykłady | |
W1 | Zarządzanie personelem, produkcją i usługami- cel, przedmiot, istota i znaczenie. Podstawowe pojęcia. |
W2 | Istota pracy kierowniczej. Style kierowania. Podejmowanie decyzji. |
W3 | Rodzaje i organizacja firm i przedsiębiorstw. Systemowe podejście do organizacji, zarządzanie ludźmi i przedsięwzięciami. |
W4 | Planowanie, typy planów, prognozowanie, mierzenie zasobów ludzkich i zdolności produkcyjnych. Projektowanie wyrobów i usług, planowanie produkcji |
W5 | Pojęcie i klasyfikacja procesów produkcyjnych. Projektowanie i analiza procesu produkcji i usług. Systemy planowania i sterowania produkcją. |
W6 | Organizowanie struktury zasobów ludzkich, produkcyjnej i przestrzennej firmy i przedsiębiorstwa, kryteria sprawności i oceny działań. |
W7 | Integracja działalności wytwórczej i usługowej. Jakość i niezawodność, systemy zapewniania jakości. |
W8 | Zarządzanie działalnością wytwórczą i usługową. |
W9 | Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. |
W10 | Badanie pracy. Motywacja i motywowanie. Rodzaje i teorie motywowania. |
W11 | Komunikacja w zarządzaniu, kultura organizacyjna, etyczny i kulturowy wymiar zarządzania. |
W12 | Funkcja kontrolowania. |
W13 | Rozwój personelu, firmy, przedsiębiorstwa i jego realizacja. |
W14 | Zarządzanie personelem, produkcją i usługami w strategii walki konkurencyjnej i w warunkach globalizacji. |
Zaliczenie przedmiotu |
Metody dydaktyczne | |
1 | Wykład informacyjny. |
2 | Wykład problemowy. |
3 | Środki multimedialnego przekazu. |
Obciążenie pracą studenta | |
Forma aktywności | Średnia liczba godzin na zrealizowanie aktywności |
Godziny kontaktowe z wykładowcą, w tym: | 15 |
Godziny kontaktowe z wykładowcą, realizowane w formie zajęć dydaktycznych – łączna liczba godzin w semestrze | 15 |
Godziny kontaktowe z wykładowcą realizowane w formie (np. konsultacji) – łączna liczba godzin w semestrze | |
Praca własna studenta, w tym: | 10 |
(przygotowanie się do ćwiczeń i egzaminu – łączna liczba godzin w semestrze | 10 |
Łączny czas pracy studenta | 25 |
Sumaryczna liczba punktów ECTS dla przedmiotu: | 1 |
Liczba punktów ECTS w ramach zajęć o charakterze praktycznym (ćwiczenia, laboratoria, projekty) | – |
Literatura podstawowa | |
1 | 7. Jurkowski R., Zarządzanie personelem. Proces kadrowy i jego prawne aspekty, Warszawa 2000. |
2 | Moczydłowska J., Pacewicz J., Przedsiębiorczość, Rzeszów 2007. |
Literatura uzupełniająca | |
1 | Szymański W., Przedsiębiorstwo, rynek, konkurencja, Warszawa 1996. |
2 | G. Maniak. Wprowadzenie do zarządzania zasobami ludzkimi, Szczecin 2001. |
1 | A. K. Koźmiński, W. Piotrowski, Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa 2007. |
Macierz efektów kształcenia | |||||||
Efekt kształcenia |
Odniesienie danego efektu kształcenia do efektów zdefiniowanych dla całego programu (PEK) | Cele przedmiotu |
Treści programowe |
Metody dydaktyczne | Metody oceny | ||
EK 1 | ETI2A_W13 | C1, C2 | W1- W14 | 1,2 | O1 | ||
EK 2 | ETI2A_W13 | C2 | W2-W13 | 1, 3 | O1 | ||
EK3 | ETI2A_W13 | C3 | W4-W6, W8, W14 | 1,2,3 | O1 | ||
EKU1 | ETI2A_U03 | C1, C3 | W1-W3, | 2,3 | O1 | ||
EKU2 | ETI2A_U22 | C2, C3 | W2-W9, | 2,3 | O1 | ||
EKU3 | ETI2A_U22 | C2, C3 | W8-W14, | 2, 3 | O1 | ||
EKS1 | ETI2A_K01 | C2, C3 | W2, W6, W10-W13 | 1,2 | O1 | ||
EKS2 | ETI2A_K02 | C2,C3 | W6-W8, W11-W14 | 1,2,3 | O1 | ||
Metody i kryteria oceny | |||||||
Symbol metody oceny | Opis metody oceny | Próg zaliczeniowy | |||||
O1 | Zaliczenie pisemne | 60% | |||||
Autor programu: | 8. dr hab. M. Śniadkowski |
Adres e-mail: | 9. m.sniadkowski@pollub.pl |
Jednostka organizacyjna: | Katedra Metod i Technik Nauczania |