Warunki zaliczenia obowiązują takie same jak w ogólnych warunkach zaliczenia wykładu.
Zagadnienia dotyczące wykładu:
- Istota i znaczenie organizacji pracy i zarządzania.
- Koncepcja i funkcje zarządzania.
- Rodzaje przedsiębiorstw.
- Organizacja przedsiębiorstw.
- Otoczenie przedsiębiorstwa.
- Istota pracy kierowniczej.
- Style kierowania.
- Proces podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie. Przywództwo.
- Planowanie działalności przedsiębiorstwa.
- Organizowanie pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych.
- Organizowanie pracy w przedsiębiorstwach usługowych.
- Formowanie stanowisk pracy.
- Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa.
- Projektowanie systemów produkcyjnych.
- Systemy planowania produkcji.
- Systemy sterowania produkcją.
- Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi.
- Projektowanie wyrobów i usług.
- Prognozowanie działalności przedsiębiorstwa.
- Planowanie zdolności produkcyjnych.
- Strategie działalności wytwórczej i usługowej.
- Zarządzanie działalnością wytwórczą i usługową.
- Pojęcia jakości i niezawodności w przedsiębiorstwie.
- Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie.
- Motywowanie pracowników.
- Pojęcie pracy w przedsiębiorstwie.
- Badanie wydajności pracy w przedsiębiorstwie.
- Aspekty ludzkie i etyczne w zarządzaniu i organizacji pracy.
- Rozwój przedsiębiorstwa, firmy i jego realizacja.
- Zarządzanie produkcją i usługami w strategii walki konkurencyjnej i w warunkach globalizacji.
Karta (sylabus) modułu/przedmiotu
Edukacja techniczno-informatyczna
Studia I stopnia
Przedmiot: |
Organizacja pracy i zarządzanie |
Rodzaj przedmiotu: | Przedmiot treści kierunkowych (przedmiot do wyboru) |
Kod przedmiotu: | 37a |
Rok: | IV |
Semestr: | 7 |
Forma studiów: | Studia stacjonarne |
Rodzaj zajęć i liczba godzin w semestrze: | 30 |
Wykład | 30 |
Ćwiczenia | – |
Laboratorium | – |
Projekt | – |
Liczba punktów ECTS: | 2 |
Sposób zaliczenia: | Zaliczenie |
Język wykładowy: | Język polski |
Cele przedmiotu | |
C1 | Nabycie wiedzy z zakresu podstaw organizacji pracy i zarządzania |
C2 | Zdobycie wiedzy na temat form zarządzania i rodzajów organizacji pracy |
C3 | Nabycie wiadomości w zakresie wspomagania pracy firm oraz przedsiębiorstw w zarządzaniu pracą |
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności i innych kompetencji | |
1 | Umiejętność korzystania z literatury oraz innych źródła informacji |
2 | Postawa samokształcenia w zakresie organizacji i zarządzania pracą |
Efekty uczenia się | |
W zakresie wiedzy: | |
EK 1 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu podstaw organizacji i zarządzania pracą |
EK 2 | Student ma wiedzę na temat form i rodzajów organizacji pracy oraz cech dobrego przedsiębiorcy |
EK 3 | Student ma niezbędną wiedzę do rozumienia uwarunkowań zarządzania i organizacji pracy w działalności przedsiębiorczej |
W zakresie umiejętności: | |
EK 4 | Student potrafi posługiwać się podstawowymi pojęciami i kategoriami organizacji pracy i zarządzania |
EK 5 | Potrafi wykorzystać wiedzę w planowaniu działalności gospodarczej i organizacji pracy |
W zakresie kompetencji społecznych: | |
EK 6 | Student jest przygotowany do ustalania priorytetów i właściwego podziału prac oraz do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy |
EK 7 | Student jest gotów do podejmowania profesjonalnej odpowiedzialności za pracę własną oraz wspólnie realizowanych zadań |
Treści programowe przedmiotu | |
Forma zajęć – wykłady | |
Treści programowe | |
W1 | Organizacja pracy i zarządzanie – cel, przedmiot, istota i znaczenie. Koncepcja i funkcje zarządzania. Rodzaje i organizacja przedsiębiorstw. Otoczenie przedsiębiorstwa |
W2 | Istota pracy kierowniczej i style kierowania. Przywództwo. Proces podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie. Planowanie działalności przedsiębiorstwa |
W3 | Organizowanie pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych. Formowanie stanowisk pracy. Struktura organizacyjna |
W4 | Projektowanie systemów produkcyjnych |
W5 | Systemy planowania i sterowania produkcją |
W6 | Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi. Projektowanie wyrobów i usług |
W7 | Prognozowanie działalności przedsiębiorstwa |
W8 | Planowanie zdolności produkcyjnych. Strategie działalności wytwórczej i usługowej |
W9 | Zarządzanie działalnością wytwórcza i usługową. Jakość i niezawodność |
W10 | Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. Motywowanie pracowników |
W11 | Praca i jej badanie |
W12 | Aspekty ludzkie i etyczne w zarządzaniu i organizacji pracy |
W13 | Rozwój przedsiębiorstwa, firmy i jego realizacja |
W14 | Zarządzanie produkcją i usługami w strategii walki konkurencyjnej i w warunkach globalizacji |
W15 | Zaliczenie przedmiotu |
Metody dydaktyczne | |
1 | Wykład informacyjny |
2 | Wykład konwersatoryjny |
3 | Środki multimedialnego przekazu |
Metody i kryteria oceny | ||
Symbol metody oceny | Opis metody oceny | Próg zaliczeniowy |
O1 | Zaliczenie pisemne | 60% |
Literatura podstawowa | |
1 | Michalski E., Zarządzanie. Podręcznik akademicki, Koszalin 2008 |
2 | Koźmiński A.K., Jemielniak D., Latusek-Juraczak D., Zasady zarządzania, Wydawnictwo Wolter Kluwer, Warszawa 2014 |
3 | Muhlemann A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarządzanie. Produkcja i usługi, PWN, Warszawa 1997 |
Literatura uzupełniająca | |
1 | Szpakowski M.K., Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Wydawnictwo Knowledge Innvation Center, Zamość 2018 |
2 | Kowalczewski W., Matwiejczuk W., Kierunki i metody zarządzania przedsiębiorstwem, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2008 |
3 | Kożuch B., Zarządzanie. Podstawowe zasady i funkcje, Białystok 2000 |
4 | Klepacki B., Podstawy organizacji i zarządzania, Ostrowiec Świętokrzyski 1999 |
Obciążenie pracą studenta | |
Forma aktywności | Średnia liczba godzin na zrealizowanie aktywności |
Godziny kontaktowe z wykładowcą, w tym: |
30 |
Udział w wykładach | 30 |
Praca własna studenta, w tym: | 20 |
Przygotowanie do zaliczenia | 20 |
Łączny czas pracy studenta | 50 |
Sumaryczna liczba punktów ECTS dla przedmiotu: | 2 |
Macierz efektów uczenia się | |||||
Efekt uczenia się |
Odniesienie danego efektu uczenia się do efektów zdefiniowanych dla kierunku studiów | Cele przedmiotu |
Treści programowe |
Metody dydaktyczne | Metody oceny |
EK 1 | ETI1A_W22 | C1, C2 | W1–W10 | 1, 2 | O1 |
EK 2 | ETI1A_W22 | C2 | W3–W12 | 1, 3 | O1 |
EK 3 | ETI1A_W04
ETI1A_W12 |
C3 | W12–W14 | 1, 2 | O1 |
EK 4 | ETI1A_U03, ETI1A_U13 | C1, C3 | W1–W11 | 2, 3 | O1 |
EK 5 | ETI1A_U13 | C2, C3 | W3–W5, W8, W13 | 2, 3 | O1 |
EK 6 | ETI1A_K01 | C2, C3 | W3, W6–W10 | 1, 2 | O1 |
EK 7 | ETI1A_K03 | C2, C3 | W11–W14 | 1, 2, 3 | O1 |
Autor programu: | mgr inż. Barbara Buraczyńska |
Adres e-mail: | b.buraczynska@pollub.pl |
Jednostka organizacyjna: | Katedra Podstaw Techniki |